Let's Meet - Literature

Αγγελική Αθανασοπούλου – Αγγελική Φουρνάρη
Βιβλιοθηκονόμοι συνάδελφοι για 20 χρόνια
στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου

Athanasopoulou-Fournari

Επιμέλεια Κειμένου: Φαίη Αλεξοπούλου

Η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν χώρο ηρεμίας, κοινωνικοποίησης, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσεων και σκέψεων. Είναι ανοιχτή σε όλους, μεγάλους και μικρούς, για να τους ταξιδέψει στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων.

Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί, τα δικά του μηνύματα και ηθικά διδάγματα να περάσει και τα δικά του ερωτήματα να θέσει. Καλλιεργεί τη φαντασία και την κριτική μας σκέψη, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας και φυσικά μας προσφέρει απλόχερα γνώση. Παράλληλα, μειώνει τα επίπεδα του στρες, αδειάζοντας το μυαλό μας από τις ανησυχίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ακόμη, για πολλούς αποτελεί το «μαγικό χάπι του ύπνου», ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους, πιάνουν στα χέρια τους το αγαπημένο τους βιβλίο και αρχίζουν να διαβάζουν, για να μεταφερθούν νοερά σε μέρη παραμυθένια, να χαλαρώσουν και τελικά να κοιμηθούν γλυκά.

Αξιοσημείωτη είναι η σημασία των παιδικών βιβλίων. Μπορεί τα online παιχνίδια να έχουν μπει στη ζωή αρκετών παιδιών, όμως ένα βιβλίο έχει πολλά περισσότερα να τους προσφέρει, απλά δεν το γνωρίζουν. Είναι μέχρι να γίνει η αρχή! Η ανάγνωση βιβλίων πριν το βραδινό ύπνο χαλαρώνει τα παιδιά, καθώς τους επιτρέπει να χαθούν στη φαντασία. Ταυτόχρονα, η ιστορία και οι ήρωες κάθε βιβλίου τα βοηθούν να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αντλήσουν πληροφορίες, να αποκτήσουν ανοιχτούς ορίζοντες για να βρουν και εκείνα τον δικό τους δρόμο. Μέσω των ιστοριών που περιέχουν συναισθήματα, καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται όπως ακριβώς εκείνα. Μαθαίνουν ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. Αν είστε, λοιπόν, γονείς, σας παροτρύνω να πάρετε το παιδάκι σας και να πάτε μία βόλτα στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας. Είμαι σίγουρη πως θα βρείτε όχι έναν, όχι δύο, αλλά αρκετούς θησαυρούς, τους οποίους το παιδί σας θα λατρέψει!

Με λίγα λόγια, η ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών οφελεί το πνεύμα όσο η φυσική άσκηση το σώμα!

Στις βιβλιοθήκες θα βρείτε το βιβλίο που σας ταιριάζει και ψάχνετε κι εκεί θα βρίσκονται οι βιβλιοθηκονόμοι έτοιμοι να σας καθοδηγήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν την βιβλιοθήκη «απέξω κι ανακατωτά», αφού εκείνοι τακτοποιούν τα συγγράμματα στα ράφια. Ωστόσο, πέρα από αυτό, διοργανώνουν πολλές δημιουργικές δράσεις για την απόλαυση της ανάγνωσης!

Η Αγγελική Αθανασοπούλου και η Αγγελική Φουρνάρη είναι δύο δυναμικές βιβλιοθηκονόμοι, που εχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανάδειξη των βιβλίων. Οι ζωές τους συναντήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, το 1994. Σε αυτή εργάζονταν και οι δύο μέχρι το 2014, όπου η Αγγελική Αθανασοπούλου έφυγε λόγω συνταξιοδότησης και η Αγγελική Φουρνάρη μετακινήθηκε σε άλλη δημοτική βιβλιοθήκη, αυτή του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Και οι δύο ονειρεύονταν να γίνουν βιβλιοθηκονόμοι, να ασχοληθούν με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων και τα κατάφεραν. Αξίζει να δούμε την πορεία που έχουν χαράξει ως επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμοι. Έτσι, θα αντιληφθούμε τι εστί τελικά βιβλιοθήκη στη σύγχρονη εποχή.

Σπουδές και Τα Πρώτα Βήματα ως Επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμοι

Αγγελική Αθανασοπούλου: Σπούδασα βιβλιοθηκονομία στην Αθήνα, στο νεοσύστατο τότε τμήμα βιβλιοθηκονομίας (πρώην ΤΕΙ). Αργότερα, με υποτροφία του ΙΚΥ, παρακολούθησα κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Libraries and Literature for Children and Young Adults) στο University of Aberystwyth, στην Ουαλία. Σήμερα, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ανήκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, η βιβλιοθηκονομία ήταν κάτι άγνωστο στην Ελλάδα, οι δημοτικές βιβλιοθήκες ήταν ελάχιστες και υπολειτουργούσαν. Παρόλα αυτά, μέσα σε λίγα χρόνια και μέχρι να τελειώσω την σχολή, άρχισαν να ιδρύονται στους δήμους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν δυναμικά να στελεχώνονται από τους πτυχιούχους της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας. Έτσι, και στο Δήμο Χαλανδρίου υπήρχε το κτήριο του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου (δωρεά της παιδαγωγού Αετοπούλου- Μουστάκα), το οποίο στον 1ο όροφο φιλοξενούσε μία πλούσια συλλογή βιβλίων, που είχε ήδη επιλεγεί και αγοραστεί, μετά από την παραίνεση και τις γνώσεις της βιβλιοθηκονόμου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κας Άννας Κώτση, μέλους τότε του Δ.Σ. του Αετοπούλειου. Καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Χαλάνδρι, η πρώτη μου επιλογή ήταν να κάνω την εξάμηνη πρακτική μου στη βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου. Μάλλον για καλό από ότι φαίνεται, αφού έμεινα εκεί σχεδόν 30 χρόνια! Με την βιβλιοθηκονομική δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, με την εμπειρία και την βοήθεια της κας Κώτση, η βιβλιοθήκη ήταν έτοιμη μετά από λίγους μήνες να ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό του Χαλανδρίου!

Αγγελική Φουρνάρη: Σπούδασα βιβλιοθηκονομία στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησα το 1992 και αμέσως ξεκίνησα να δουλεύω στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως υπεύθυνη παραγγελίας επιστημονικών άρθρων από βιβλιοθήκες του εξωτερικού μέχρι και το 1996. Παράλληλα, ξεκίνησα να δουλεύω το 1994 και στη βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου και πιο συγκεκριμένα στο παιδικό παράρτημα, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί εκείνη τη χρονιά στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου.

Οι Δράσεις στη Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου

Αγγελική Φουρνάρη: Με την Αγγελική Αθανασοπούλου συνεργαστήκαμε από το 1994 – 2014. Εκτός από τις βιβλιοθηκονομικές εργασίες, βασικές και βαρετές σε μία βιβλιοθήκη, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το βιβλίο, προσπαθήσαμε από νωρίς να αναδείξουμε την βιβλιοθήκη ως χώρο ψυχαγωγίας, ευχαρίστησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνεργασίες με φορείς του βιβλίου (ΕΚΕΒΙ, εκδότες, βιβλιοπωλεία κλπ.), προγράμματα, ημερίδες, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους, εμψυχωτές… Μεγάλο ταξίδι!

Αγγελική Αθανασοπούλου: Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο μεγάλωνε και η ομάδα των βιβλιοθηκονόμων στις βιβλιοθήκες του Δήμου Χαλανδρίου. Πέντε βιβλιοθηκονόμοι με πολύ κέφι εργάστηκαν και υλοποίησαν δωρεάν πρωτοποριακά προγράμματα για την εποχή τους, που είχαν αφετηρία την βιβλιοθήκη και ποιοτικές διαδρομές που απευθυνόντουσαν σε όλους τους δημότες του Χαλανδρίου, μικρούς, μεγάλους. Ήταν σίγουρα μία καλή περίοδος, λίγο πριν το 2000 και μέχρι το 2010, που το έδαφος ήταν πολύ εύφορο για νέες ιδέες, για συναντήσεις με πνευματικούς ανθρώπους, για συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και γενικά για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της βιβλιοθήκης.

Αγγελική Φουρνάρη: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου συνεργάστηκε άψογα και για πολλά χρόνια με δύο από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του Δήμου, με τα «Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης» και τα «Βιβλιοπωλεία Κοραής».

Η συνεργασία με τα «Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης» ξεκίνησε το 2005, μετά τη χορηγία τους για την εσωτερική διαμόρφωση ενός νέου κτηριακού χώρου, ο οποίος φιλοξενεί πλέον το παιδικό τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης, την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Την ίδια χρονιά, με χορηγία του βιβλιοπωλείου, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης» σε συνεργασία με όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας και όχι μόνο. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη και η προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά του δημοτικού, καθώς και η ενίσχυση της δημιουργικότητας με αφετηρία το καλό βιβλίο. Τα παιδιά διάβαζαν επιλεγμένα από τις βιβλιοθηκονόμους βιβλία. Παράλληλα, «έτρεχαν» δημιουργικές δραστηριότητες πάνω στα βιβλία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Με αφορμή το παραπάνω πρόγραμμα, η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» βραβεύτηκε το 2013 από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ και προτάθηκε δύο φορές ως υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren.

Αγγελική Αθανασοπούλου: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό της ανάγνωσης έβαλε ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς των παιδιών, τουλάχιστον τα νούμερα της συμμετοχής και η ανταπόκριση γονιών και παιδιών φαίνονταν ενθαρρυντικά!

Αγγελική Φουρνάρη: Ακόμα μία σημαντική συνεργασία της βιβλιοθήκης είναι με το «Βιβλιοπωλείο Κοραής» και τη Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων.

Αγγελική Αθανασοπούλου: Πολύ σημαντική πράγματι. Από το 2007 διοργανώνονταν, σχεδόν κάθε μήνα, συναντήσεις με αξιοσημείωτους συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες. Επιλέγαμε το βιβλίο, ενημερώνονταν τα μέλη, αγόραζε η βιβλιοθήκη αντίτυπα από το προτεινόμενο βιβλίο, προσκαλούσαμε, συνήθως μέσω των εκδοτών, τον συγγραφέα ή μεταφραστή και περνάγαμε υπέροχα απογεύματα στο Βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής» ή στο Αετοπούλειο.

Αγγελική Φουρνάρη: Το 2012, η βιβλιοθήκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών «Future Library», με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το 2014, με επέλεξε το ΙΣΝ ως μέλος της ομάδας πρωτοπόρων «Future Library». Οι ομάδες πρωτοπόρων ήταν ομάδες βιβλιοθηκονόμων από όλη την Ελλάδα που εκπαιδευτήκαμε με χορηγία του ΙΣΝ, για να αναλάβουμε συντονιστικούς ρόλους στην εκπόνηση των «Καλοκαιρινών Εκστρατειών Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας». Οι εκστρατείες αυτές είχαν διάρκεια τρεις μήνες (15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου) και είχαν σκοπό να αναδείξουν τις βιβλιοθήκες ως ένα μέρος όπου πάντα θα υπάρχει κάτι να ανακαλύψεις, να κατασκευάσεις, να ακούσεις ή να διαβάσεις.

Προγράμματα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού

Αγγελική Φουρνάρη: Το 2015, σταμάτησα να δουλεύω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου και άρχισα να εργάζομαι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού. Εκεί υλοποίησα ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τα δημοτικά σχολεία. Επίσης, με πρότασή μου προς τη διοίκηση, εντάχθηκε η βιβλιοθήκη στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών «Future Library» και έτσι, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ξεκίνησα να υλοποιώ τα προγράμματα του Δικτύου Βιβλιοθηκών στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Παράλληλα, τους καλοκαιρινούς μήνες, υλοποιούσα την «Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας», στην οποία συμμετείχαν κάθε καλοκαίρι 400-500 παιδιά.

Τα Διαδικτυακά Δρώμενα εν μέσω Καραντίνας λόγω Κορονοϊού

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω Covid-19, η βιβλιοθήκη παρέμεινε κλειστή για το κοινό της αλλά όχι αδρανής. Ξεκίνησα να κάνω ζωντανές αφηγήσεις λογοτεχνικών κειμένων μέσω Facebook, για ενήλικες και για παιδιά, οι οποίες στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στο κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο YouTube (Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού – YouTube). Ονομάσαμε την δράση «Η Βιβλιοθήκη… αλλιώς» και συνολικά έγιναν 24 εκπομπές με αφηγήσεις λογοτεχνικών
κειμένων, οι οποίες μέτρησαν πάνω από 14.200 προβολές, και 18 εκπομπές με αφηγήσεις παραμυθιών, οι οποίες συγκέντρωσαν περίπου 4.100 προβολές. Στη συνέχεια, έκανα ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζοντας τις σχετικές πηγές της βιβλιοθήκης. Επίσης, ξεκίνησε η νέα υπηρεσία παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον στα μέλη της βιβλιοθήκης από εθελοντές του Δήμου μας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού | Πληροφορίες

Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Φιλοθέης-Ψυχικού στεγάζεται σε δύο κτίρια, στο Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό. Αριθμεί περίπου 30.000 τόμους βιβλίων, έχει 2.600 εγγεγραμμένα μέλη και ηλεκτρονικό κατάλογο https://psychikolib.openabekt.gr. Διαθέτει παιδικό τμήμα και αναγνωστήριο.
Η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει ψηφιοποιημένο υλικό και δεν δανείζει e-books. Τη συγκεκριμένη δυνατότητα την παρέχει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ), στην οποία μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης να γίνει μέλος με τους κωδικούς TAXISnet.
Ωράριο Λειτουργίας • Βιβλιοθήκη ΟΚΑΠΑ (Στρ. Καλλάρη 13, Ψυχικό, Τηλέφωνο: 2106724307) Δευτέρα 8:00-15:00 Τρίτη – Παρασκευή 8:00-18:00 Σάββατο 9:00-17:00 • Παράρτημα (25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό, Τηλέφωνο: 210-6725690) Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:30

Αγγελική Αθανασοπούλου: Τόσο η Αγγελική Φουρνάρη, όσο κι εγώ, θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς, γιατί μπορέσαμε να επιλέξουμε να σπουδάσουμε αυτό που θέλαμε και στη συνέχεια καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για το αντικείμενο στον επαγγελματικό χώρο που μας εξέφραζε. Χτίσαμε και αναπτύξαμε την προσωπικότητά μας και την επαγγελματική μας «καριέρα» γύρω από την αναγκαιότητα της επαφής με τα βιβλία, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους είτε ως κοινωνική αλληλεπίδραση με τη συναναστροφή μεταξύ των μελών. Με γνώμονα, λοιπόν, αυτή την δυναμική, καταφέραμε από νωρίς να δημιουργήσουμε ομάδες αναγνωστών μικρών και μεγάλων, που είχαν τις βιβλιοθήκες ως σημείο αναφοράς στο δήμο. Και αυτό είναι μία επιτυχία!

Αγγελική Αθανασοπούλου και Αγγελική Φουρνάρη
Ευχαριστούμε θερμά την Φαίη που μας έδωσε τη δυνατότητα να θυμηθούμε τις όμορφες στιγμές στη βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου και ελπίζουμε να επανέλθουμε κάποια στιγμή με μία συζήτηση πάνω στο μέλλον του επαγγέλματος και των βιβλιοθηκών.

Φαίη Ευχαριστώ θερμά την Αγγελική Αθανασοπούλου και την Αγγελική Φουρνάρη για την όμορφη συζήτηση! Δυναμικές βιβλιοθηκονόμοι, που έχουν χαρίσει γλυκιές αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους, ωθώντας τους να αγκαλιάσουν τα βιβλία και να αγαπήσουν την ανάγνωση.

Antonio02
Antonio06
Antonio05
mindthecut03
mindthecut04
mindthecut02