Touch of Angels - Interviews

Maria Karakostanoglou

MariaKarakostanoglou-Profile

Ξεπέρασε τις δυσκολίες, κάνοντας κινησιολογία
με την Μαρία Καρακωστάνογλου!

Interview: Fay Alexopoulou

Εδώ και δύο δεκαετίες είναι επαγγελματίας κινησιολόγος, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται αρκετά και με την σωματική ψυχοθεραπεία. Μάλιστα, είναι η μόνη στην Ελλάδα που διδάσκει το πρόγραμμα Brain Gym – Εκπαιδευτική Κινησιολογία.

«Η κινησιολογία είναι αποτελεσματική. Εγώ το προσεγγίζω πολύ εκπαιδευτικά. Με ενδιαφέρει το μαθησιακό κομμάτι, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή και επηρεάζουν τον τρόπο που μαθαίνουν.

Οι γονείς λένε “Το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής”, αλλά δυστυχώς δεν κοιτάζουν τι συμβαίνει με το σώμα του, τις αισθήσεις του, τα αντανακλαστικά του, τα μάτια του. Η κινησιολογία βοηθά τους γονείς να αντιληφθούν γιατί το παιδί τους αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες, τι γίνεται με το σώμα του.

Κάνοντας κινησιολογία, το παιδί μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει από μία θέση “Μπορώ να καταφέρω ότι θέλω και διαλέγω όχι από αυτά που μπορώ, αλλά από αυτά που μου αρέσουν”. Αυτό θέλει εσωτερική δύναμη! Αν πιστεύει ότι δεν μπορεί το ένα, δεν μπορεί το άλλο, πιστεύει ολοένα και λιγότερο στον εαυτό του. Έτσι, περιορίζει τις επιλογές του. Αν, όμως, αφήσει την φιλομάθειά του και την περιέργειά του να τον καθοδηγήσουν, θα έχει περισσότερες επιλογές.

Η περιέργεια είναι ένα από τα πιο ωραία ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όταν είμαστε περίεργοι, το σώμα μας γέρνει λίγο μπροστά. Αντιθέτως, αν κάτι δεν μας αρέσει, το σώμα μας έχει μία κλίση προς τα πίσω. Οπότε αν η στάση μας απέναντι στη ζωή είναι αυτή της περιέργειας, έχουμε ήδη ξεπεράσει το πρώτο επίπεδο δυσκολίας, γιατί δεν χρειάζεται να μας πείσει κάποιος να δοκιμάσουμε κάτι. Η περιέργεια μας παρακινεί να πειραματιστούμε, να μάθουμε!»

Κινείται το σώμα, “ανοίγει” η καρδιά!

«Όταν τα παιδιά έχουν πλέον κερδίσει τις σωματικές τους δεξιότητες, ανοίγει το συναισθηματικό τους κομμάτι. Ζητάνε να δουλέψουν θέματα που αφορούν τις οικογενειακές, φιλικές τους σχέσεις ή το σχολείο τους.»

Πότε σας γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την κινησιολογία;

To 1999 ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την κινησιολογία. Ήμουν Διερμηνέας στο Βέλγιο και είχα ένα θέμα. Για να το λύσω, απευθύνθηκα σε μία κυρία που έκανε κινησιολογία και έβλεπα ότι η συμπεριφορά μου άλλαζε. Το 2002 ξεκίνησα να δουλεύω στην κινησιολογία. Μαθαίνω μέχρι και σήμερα, δεν έχω σταματήσει να εκπαιδεύομαι. Από το 2004 εργάζομαι αποκλειστικά ως κινησιολόγος. Έχουν περάσει πια 22 χρόνια -ίσως και παραπάνω- και συνεχίζω να είμαι περίεργη. Θεωρώ την κινησιολογία καταπληκτική!

Ποια θεωρείτε ότι είναι η διαφορά μεταξύ κινησιολογίας -ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία διευρύνει τη συνειδητότητά σου, είναι ένα γοητευτικό ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού σου, δεν έχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Η κινησιολογία σε βοηθά να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου στο εδώ και τώρα, είναι πιο πρακτική. Αν κάποιος επιλέγει συστηματικά λάθους συντρόφους, η κινησιολογία δεν θα τον βοηθήσει. Θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο. Αν, όμως, έχω να δώσω μία συνέντευξη σε 1 εβδομάδα και αγχώνομαι υπερβολικά, δεν έχω χρόνο να το ψάξω με την ψυχοθεραπεία. Θέλω κάτι πιο άμεσο. Εδώ έρχεται ο ρόλος της κινησιολογίας.

Έχω εξετάσεις, θέλω να είμαι ψύχραιμος. Βάζω έναν στόχο για μία συγκεκριμένη περίσταση. Η κινησιολογία δουλεύει πάνω στο σώμα, τα αντανακλαστικά, τα μάτια -πώς πρέπει να κινούνται-. Αφορά το μαθησιακό προφίλ του παιδιού, τον τρόπο δηλαδή που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, πώς μαθαίνει. Ερευνώνται οι κινήσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να έχει πρόσβαση σε όλες του τις ικανότητες.

Συνήθως τα παιδιά που έρχονται σε εμένα είναι αυτά που λέμε ότι έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή ότι βαριούνται. Τα παιδιά που φτάνουν στο σημείο να πουν “Βαριέμαι!” είναι εκείνα που έχουν κάνει την μεγαλύτερη προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο της προσπάθειας που κάνανε, δεν ήταν το επιθυμητό και έτσι τα παράτησαν.»

Brain Gym – Εξηγήστε μου τι είναι.

To Brain Gym – Εκπαιδευτική Κινησιολογία έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές οποιασδήποτε ηλικίας και τους φοιτητές να ανακτήσουν τις σωματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να μαθαίνουν πιο εύκολα. Είναι απλά εργαλεία που τα χρησιμοποιείς καθημερινά είτε είσαι μαμά είτε παιδί είτε δάσκαλος.

Το Brain Gym είναι κατάλληλο για παιδιά που:

  1. Δεν μπορούν να μείνουν ήσυχα, είναι διαρκώς σε μία ένταση, κουνιούνται μέσα στην τάξη.
  2. Είναι ατσούμπαλα, δεν έχουν ισορροπία, σκοντάφτουν δεξιά και αριστερά.
  3. Ταράζονται με τους δυνατούς ήχους.
  4. Δυσκολεύονται στο γράψιμο, την ανάγνωση, την αντιγραφή.
  5. Ξεχνούν όσα έχουν διαβάσει την ώρα των εξετάσεων.
  6. Αδυνατούν να διαχειριστούν τον χρόνο της εξέτασης. Παράδειγμα: Έχουν 5 ερωτήσεις. Απαντάνε την 1η, στη 2η κολλάνε και δεν προχωρούν στις επόμενες. Μένουν στη 2η μέχρι να την απαντήσουν και τελικά έχει τελειώσει ο χρόνος της εξέτασης, χωρίς να έχουν απαντήσει στις άλλες 3 ερωτήσεις.
  7. “Δεν μπορώ να αντέξω την συγκεκριμένη δασκάλα.” (Πολύ συχνό στους έφηβους) Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα και το απεχθάνονται, επειδή αντιπαθούν την δασκάλα.

Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί Εκπαιδευτική Κινησιολογία: 6-7 ετών

Πώς καταλαβαίνετε ποιες ακριβώς δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα παιδί;

Στο πρώτο ραντεβού με ένα παιδί κάνουμε 3 πράγματα:

  1. Αξιολογούμε πόσα αντανακλαστικά έχουν αφομοιωθεί υποστηρικτικά στο κινητικό σχήμα του παιδιού. Για αυτήν την διαδικασία χρησιμοποιούμε κινήσεις και το μυϊκό τεστ επαλήθευσης της εξειδικευμένης κινησιολογίας.
  2. Ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, βρίσκουμε το μαθησιακό προφίλ του παιδιού. Δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει τις πληροφορίες, κυρίως υπό πίεση.
  3. Εξετάζουμε την ευκολία ή δυσκολία των οπτικών μυών να κινούνται ανεξάρτητα από το κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα. (Αυτή η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την εξέταση στον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη.)

Τα αποτελέσματα από τις 3 αυτές αξιολογήσεις μας επιτρέπουν να καταρτήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για το παιδί, το οποίο επανεξετάζουμε μετά από έξι μήνες.

Συνήθως βλέπω τα παιδιά από κοντά 1 φορά το μήνα. Επίσης, πραγματοποιούμε 1 διαδικτυακή συνάντηση υποστήριξης, διάρκειας 30 λεπτών, κάθε 10 μέρες.

Ξεπερνούν το πρόβλημά τους, κάνοντας κινησιολογία μαζί σας;

Ναι. Βέβαια αν δεν διαβάσουν, όσες ασκήσεις κινησιολογίας και να κάνουν, δεν πρόκειται να γράψουν καλά. Αν, όμως, έχουν διαβάσει, είναι ήρεμα και έχουν πρόσβαση σε όλες τις ικανότητές τους, θα γράψουν σίγουρα καλύτερα από όταν είναι “στην τσίτα”. Φυσικά μία δόση αδρεναλίνης χρειάζεται, το άγχος δεν είναι πάντα κακό. Όταν φτάσει στα ύψη, γίνεται αντιπαραγωγικό.

Σημαντική η συμμετοχή του γονέα

Είναι σημαντικό οι γονείς να συνεργάζονται με το παιδί τους για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ θα δείξω, θα εκπαιδεύσω τον γονέα και το παιδί και οι δυο τους θα το καταφέρουν. Αφού το παιδί ολοκληρώσει τον κύκλο των συνεδριών, μπορεί να χρησιμοποιεί τις ασκήσεις που έκανε κάθε φορά που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένη η κινησιολογία;

Εξαρτάται τη χώρα. Στο Βέλγιο είναι περισσότερο από ότι είναι στην Ελλάδα, στη Γερμανία πολύ περισσότερο, στην Αγγλία το Brain Gym είναι σε πολλά σχολεία.

Εσείς πηγαίνετε σε σχολεία;        

Έχω πάει σε σχολεία για ενημερωτικό σκοπό, για να εξηγήσω ότι η λύση δεν βρίσκεται πάντα στο “Κάτσε να διαβάσεις!”. Το παιδί για κάποιον λόγο δεν κάθεται να διαβάσει. Είναι σημαντικό να ξέρουν οι δάσκαλοι τι αντιμετωπίζουν. Ένα παράδειγμα: Ένα παιδί κοιτάει στο παράθυρο. Νομίζεις ότι είναι αφηρημένο. Το παιδί μπορεί να σε προσέχει πάρα πολύ και απλά η όρασή του να μην συνεργάζεται με την ακοή του. Για να σε ακούσει προσεχτικά, χρειάζεται να καρφώσει κάπου αλλού το βλέμμα του, ώστε η ακοή του να ενεργοποιηθεί όσο χρειάζεται για να πάρει την πληροφορία. Άμα του κάνεις την παρατήρηση «Κοίτα με, μιλάω!», γυρίσει να σε κοιτάξει και το μαθησιακό του προφίλ είναι τέτοιο που προσλαμβάνει την πληροφορία κυρίως μέσω της ακοής, παρόλο που πια σε κοιτάει και εσύ είσαι ευχαριστημένος, έχει σταματήσει να σε παρακολουθεί. Εσύ νομίζεις ότι τώρα σε προσέχει, ενώ αυτό δεν καταλαβαίνει ούτε τα μισά από αυτά που του λες. Αυτό ένας καθηγητής χρειάζεται να το γνωρίζει για να μπορεί να καταλάβει αν ένα παιδί όντως χαζεύει ή τον προσέχει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί.

Η κινησιολογία βοηθά και τους ενήλικες…

Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες προσφεύγουν στην κινησιολογία: 

  1. Ταλαιπωρούνται από άγχος/στρες.
  2. Αδυνατούν να βάλλουν όρια σε αυτούς τους ίδιους ή στα παιδιά τους.
  3. Αντιμετωπίζουν προβλήματα στις επαγγελματικές τους σχέσεις.
  4. Άνθρωποι με διλλήματα – Παράδειγμα: Θέλουν να φύγουν από τη δουλειά τους και να βρούνε κάποια άλλη, αλλά δεν τολμούν να κάνουν αυτό το βήμα. (Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης αυτοί είναι πολλοί.)

Αντιμετώπιση του Άγχους – Απαραίτητη η Συμμετοχή του Θεραπευόμενου

Ενδεικτικός Χρόνος Θεραπείας: 1 χρόνος

Η κινησιολογία βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του άγχους, αλλά χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή του θεραπευόμενου για να έχει μία ουσιαστική αλλαγή και το αποτέλεσμα να κρατήσει. Δηλαδή, αν εγώ δείξω σε κάποιον δύο ασκήσεις που χρειάζεται να κάνει, αλλά εκείνος δεν τις κάνει ποτέ, θα έχει ένα εφήμερο αποτέλεσμα. Στο επόμενο μεγάλο σοκ ή στρες θα κάνει ακριβώς αυτό που έκανε και πριν την κινησιολογία.

Έχω δει φωτογραφίες σας από την Λατινική Αμερική. Μιλήστε μου για αυτό το ταξίδι. 

Πήγα να διδάξω δωρεάν κινησιολογία και εργαλεία του Brain Gym σε δασκάλους Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων στην επαρχία Moquegua του Περού και στη Νότια Χιλή.  

Πότε πήγατε και πόσο μείνατε εκεί;

Πήγα τον Απρίλιο του 2018. Όλο το Project διήρκεσε συνολικά 12 εβδομάδες, 8 εβδομάδες στο Περού, 4 στη Νότια Χιλή. Έπειτα, γύρισα στην Ελλάδα και έκανα το ίδιο project σε ομάδες δασκάλων, μία εβδομάδα στη Μυτιλήνη και μία εβδομάδα στο Γαλάτσι.

 

MariaKarakostanoglou-Peru
ΠΕΡΟΥ

Η Μαρία Καρακωστάνογλου εφαρμόζει το Brain Gym σε μαθητές της Β’ Δημοτικού. Περού, Νότια Αμερική, 2018

Τα παιδιά στη Νότια Αμερική ήταν κοντά στην φύση, σκαρφάλωναν στα δέντρα, κυλιόντουσαν στο χώμα, παίζανε ποδόσφαιρο στην αυλή. Δεν υπήρχε το “Προσέξτε μην πέσετε!”. Όμως, δεν είχαν λύσει όλα τους τα προβλήματα, επειδή κινόντουσαν. Από την άλλη, εμείς έχουμε αναγκαστεί να αναπτύξουμε μεθόδους όπως το Brain Gym, γιατί έχουμε χάσει την κίνηση από την καθημερινότητά μας. Θέλεις να κάνεις μία συζήτηση; Κάντην περπατώντας! Είναι πιο αποτελεσματικό!

Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Καρακωστάνογλου για την όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση και για όσα έμαθα! Συνεχίστε να στηρίζετε τα παιδιά…αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά όπως κάνετε και ξέρετε!

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κινητό: 6945706780

Email: contact@kinesiology.gr