Dance - Interviews

Nadia Dimitriadis

3
1

NADIA DIMITRIADIS - Triballet: Ένα νέο χορευτικό είδος

Συνέντευξη: Φαίη Αλεξοπούλου

Συνάντησα την Νάντια Δημητριάδη στο καφέ όπου εργάζεται, στην Λεωφόρο Κηφισίας. Μία κοπέλα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Εκπέμπει έναν δυναμισμό και αρκούν λίγα λεπτά συζήτησης μαζί της για να καταλάβει κανείς ότι είναι ζωηρό πνεύμα, το οποίο δεν χωράει σε καλούπια.

Δασκάλα Μπαλέτου, Oriental, Latin, Μοντέρνου, Tribal, Zumba, πραγματοποιεί ατομικά και ομαδικά μαθήματα. Το πάθος της για τον χορό και η αφοσίωσή της σε αυτόν την οδήγησαν στο να δημιουργήσει ένα νέο χορευτικό είδος, το Triballet! Πρόκειται για έναν χορό που συνδυάζει πολλά στοιχεία, όπως και η Νάντια. Η ίδια λατρεύει να εμφανίζεται στην σκηνή με ελληνικά τραγούδια, ένα από τα πολλά που έχει χορέψει είναι τα «Διόδια» της Φωτεινής Βελεσιώτου. «Η εποχή είναι αρκετά επιφανειακή “Ας ξεκινήσουμε χορό, για να φτιάξουμε ωραίο σώμα”. Μα αυτό είναι το θέμα, το ωραίο σώμα;», τονίζει η Νάντια και έχει δίκιο.

Πόσο ετών ήσουν όταν άρχισε η σχέση σου με τον χορό;

Αποφάσισα ότι θα μάθω χορό στα 25. Τότε πήγα σε σχολή χορού για πρώτη φορά. Ωστόσο, πάντα χόρευα. Θυμάμαι από 6-7 ετών να χορεύω μόνη στο σπίτι, αλλά δεν πήγαινα σε κάποια σχολή. Ο λόγος που γράφτηκα σε σχολή τόσο αργά, δηλαδή στα 25, είναι γιατί όταν ήμουν μικρή, στην ελληνική οικογένεια υπήρχε -ίσως ακόμα υπάρχει- το πρέπει να είσαι καλή μαθήτρια, να διαβάζεις, να ασχολείσαι μόνο με τα μαθήματά σου. Οπότε εγώ, επειδή δεν ήμουν αντιδραστικό παιδί, τελείωσα το σχολείο, το πανεπιστήμιο και μετά άρχισα σοβαρά χορό.

Τι σπούδασες;

Σπούδασα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πέρασα με πανελλήνιες. Δούλευα σε Ναυτιλιακή Εταιρεία 14 χρόνια. Άρχισα να εργάζομαι σε αυτήν πριν ακόμα αποφοιτήσω.  

Ποιο είδος χορού διδάχθηκες πρώτο;

Ξεκίνησα στα 25 Latin και Oriental. Σε περίπου δύο χρόνια απέκτησα πτυχίο δασκάλας Latin και Oriental. Είμαι άνθρωπος που όταν ξεκινάω κάτι, θέλω να το τελειώνω. Δεν μου αρέσει να αφήνω κάτι στην μέση. Όμως, ήθελα να κάνω μπαλέτο, σύγχρονο, κάτι πιο μοναχικό. Το κόλλημά μου ήταν πάντα το μπαλέτο.

Ξεκίνησες, όμως, κάνοντας Latin και Oriental, όχι μπαλέτο.

Ναι, πίστευα ότι ήμουν πολύ μεγάλη για μπαλέτο και για να ανέβω σε πουέντ. Ονειρευόμουν τον εαυτό μου σε πουέντ! Μέχρι που γνώρισα την Ηλέκτρα Αρσενίδου, η οποία ήταν δασκάλα μπαλέτου στην σχολή που μάθαινα χορό, αλλά και ηθοποιός. Αργότερα έγινα και εγώ δασκάλα χορού στην συγκεκριμένη σχολή. Οπότε γίναμε συνάδελφοι, ακόμα συνεργαζόμαστε. Ξεκίνησα μπαλέτο στα 27. Μετά από 4 έτη, στα 31 μου, έλαβα το χαρτί διδασκαλίας μπαλέτου. Βέβαια είχα τραυματισμούς. Οι σύνδεσμοι στους αστραγάλους μου είχαν χαλαρώσει πάρα πολύ, γιατί παράλληλα με τα μαθήματα μπαλέτου, δίδασκα Zumba και έκανα Tribal. Με μάλωνε η Ηλέκτρα «Δεν πρέπει να κάνεις άλλο είδος, γιατί σπάει ο γοφός σου». Τρελή κούραση, αλλά ενδορφίνες, ήμουν πολύ χαρούμενη!

Έχεις επιτύχει κάτι πρωτοποριακό. Έχεις δημιουργήσει ένα μοναδικό είδος χορού, το οποίο έχεις βαφτίσει Triballet. Αρχικά θα ήθελα να μου περιγράψεις το Tribal και έπειτα να μου εξηγήσεις πώς σου ήρθε η ιδέα για το Triballet.

Το Tribal, το οποίο άρχισα να διδάσκομαι το 2013, στην ουσία από την μέση και κάτω είναι Oriental, από την μέση και πάνω Φλαμένκο. Μοιάζει πολύ με το Oriental, αλλά είναι πιο κοφτό. Συναντάμε πολύ Tribal με metal μουσική. Υπάρχουν πολλοί χορευτές στην Ελλάδα, αλλά λίγοι κάνουν Tribal, πιο λίγοι κάνουν Φλαμένκο, άπειροι κάνουν Latin. Επίσης, υπάρχουν πολλές μπαλαρίνες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μπαλέτο από πολύ μικρές. Το θέμα του Tribal, όμως, είναι λίγο στενό.

Όσον αφορά το Triballet, αντιλήφθηκα ότι δημιούργησα ένα νέο είδος χορού πριν μερικούς μήνες, τον Μάιο 2021. Το Triballet δεν είναι κοινωνικός χορός. Για παράδειγμα, σε ένα πάρτι μπορείς να χορέψεις Latin, αλλά όχι Triballet. Αποτελείται από 3 είδη, μπαλέτο, Σύγχρονο και Hip Hop. Γενικά εγώ λατρεύω το μπαλέτο. Μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική του, η τεχνική του, η αυστηρότητά του. Όμως, το θεωρώ τόσο τέλειο, τόσο πριγκιπικό, που ήθελα να το σπάσω, να βάλω λίγη αλητεία, ώστε να μην είναι τόσο αψεγάδιαστο. Επιθυμούσα να χορέψω μπαλέτο με άλλη μουσική, όχι με κλασικό ρεπερτόριο. Ξεκίνησα να κάνω με Hip Hop μουσική, για να δω πώς είναι η κίνηση με αυτό τον ρυθμό. Το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ. Αρχικά δεν ήξερα πώς να ονομάσω αυτό το είδος που χόρευα. Τελικά το βρήκα, ενώ οδηγούσα και σκεφτόμουν με καταρρακτώδη βροχή, Triballet!

Δεδομένου ότι το Triballet δεν είναι διαδεδομένο, υπάρχει ενδιαφέρον από τους λάτρεις του χορού να το δοκιμάσουν;

Ναι, τους αρέσει πολύ, αν και είναι δύσκολο. Με τους μαθητές στη σχολή του Πειραιά έχουμε χορέψει το «Δεν Υπάρχω» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει κάνει ποτέ χορό να μάθει Triballet με την καθοδήγησή σου;

Ναι. Θα αρχίσουμε από τα βασικά. Η βάση του Triballet είναι το μπαλέτο. Επομένως, θα ξεκινήσει με plie και γενικά με ζέσταμα μπαλέτου. Θα καταπονηθεί, δεν είναι αστείο. Απαιτεί άλματα, ανοίγματα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται κανείς για να μάθει να χορεύει Τriballet;

Εξαρτάται από τον άνθρωπο, από το πόσο θέλει. Σίγουρα παίζει ρόλο και η φυσική κατάσταση του καθενός. Ωστόσο, στον χορό δεν φτάνεις ποτέ ταβάνι, δεν γίνεσαι ποτέ τέλειος. Είναι κάτι που πρέπει να  δουλεύεις συνεχώς. Αν είσαι άνθρωπος που τα παρατάς εύκολα, καλύτερα μην ξεκινήσεις χορό. Ο χορός έχει ζόρι, είναι η καρδιά σου. Απλά ο δάσκαλος θα σου δείξει την τεχνική, ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς το σώμα σου. Κάθε σώμα θέλει το χρόνο του. Όταν αρχίσεις να διαχειρίζεσαι το κορμί σου, θέλεις να δοκιμάσεις και αυτή την κίνηση και εκείνη και την άλλη.

Το Triballet απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες;

Ναι, όπως και ο Σύγχρονος.

Υπερισχύει το γυναικείο φύλο;

Ναι, είναι περισσότερα τα κορίτσια. Αγοράκια έχω συνήθως στο Hip Hop, αν και δεν είμαι επίσημα δασκάλα αυτού του είδους. Αυτή την περίοδο σκέφτομαι να δώσω εξετάσεις για να πάρω πτυχίο διδασκαλίας Hip Hop. Μου αρέσει πολύ σαν άκουσμα, είναι αληταρία τελείως. Έχει πολλά κοψίματα, χέρια, κλωτσιές. Βέβαια εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, αλλά ας βιώσω την βία μέσα από τον χορό. Εκτός από αυτό, θα με βοηθήσει στο δικό μου είδος, το Triballet, το οποίο περιλαμβάνει Hip Hop και κοψίματα.

Πού βρίσκονται οι σχολές χορού που εργάζεσαι; Ποια είδη χορού διδάσκεις σε καθεμία; 

Δουλεύω σε 3 σχολές, τη «Grand Jete» (Βοσπόρου 117, Νέα Ιωνία 14235), τη «ΧΟΡΟμάθηση» (Αντωνίου Γιαννουρή 30, Κερατσίνι 18758) και την «Amalgama»

(Ασκληπιού 11, Πειραιάς 18545). Σε όλες κάθε μάθημα διαρκεί 50 λεπτά.

Στη «Grand Jete» διδάσκω μπαλέτο κυρίως σε μικρά παιδάκια από 6 ετών. Επίσης, πραγματοποιώ μαθήματα Hip Hop και διδάσκω Oriental σε μαμάδες και κόρες. Επιπλέον, εκεί διδάσκω Zumba, κατά την οποία δεν κάνω μόνο Latin, αλλά συνδυάζω Oriental, Hip Hop, Latin και έτσι γίνεται πιο διασκεδαστική. Χάνεις θερμίδες, χορεύοντας! Στη Νέα Ιωνία θα ξεκινήσουμε τώρα το Magic Boots, είναι πιο πολύ γυμναστική. Ουσιαστικά χορεύεις και γυμνάζεσαι πάνω σε μπότες. Λάβαμε την πιστοποίηση φέτος το καλοκαίρι.

Στο Κερατσίνι διδάσκω κυρίως Μοντέρνο, έχω χαρτί διδασκαλίας.

Στην σχολή στον Πειραιά διδάσκω το Triballet. Μάλιστα, σε αυτήν εργάζεται μία ομάδα εκπαιδευόμενων δάσκαλων, στους οποίους έχω κάνει μαθήματα Triballet.

Οι ιδιοκτήτες των σχολών «Grand Jete» και «ΧΟΡΟμάθηση» γνωρίζουν ότι χορεύω και διδάσκω Triballet, τους αρέσει πολύ και μου έχουν πει να το προωθήσουμε διαδικτυακά. Ειδικά η κοπέλα στη Νέα Ιωνία με έχει στηρίξει απίστευτα. Όσα βίντεο έχω στείλει στο εξωτερικό, τα έχει τραβήξει εκείνη.

Διδάσκεις και σε ανήλικους και σε ενήλικες;

Ναι. Οι σχολές, όπου εργάζομαι, διαθέτουν και τμήματα ενηλίκων. Μάλιστα, έχω μία 75χρονη μαθήτρια Oriental. Κάνουμε μάθημα 1-2 φορές την εβδομάδα. Προφανώς δεν έχει την ευλυγισία που έχει μία κοπελίτσα, αλλά ό,τι της δείχνω το κάνει. Εννοείται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταφέρει κάποιες φιγούρες. Εκτός από το ότι την νιώθω σαν γιαγιά μου, είναι μία καλλιτεχνική φυσιογνωμία απίστευτη!

Συμμετέχεις σε διαγωνισμούς χορού;

Δεν συμμετείχα στο παρελθόν. Πρώτη φορά έλαβα μέρος το Νοέμβριο του 2020, όπου χόρεψα Triballet. Τον Μάιο του 2021 συμμετείχα στο Acropolis, το οποίο είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός χορού τεράστιος. Σε αυτόν συμμετέχουν παιδιά (6-12 ετών), έφηβοι, ενήλικες χορευτές από όλη την Ελλάδα. Περιλαμβάνει Oriental, Latin, Τάνγκο, Ελληνικούς, πάρα πολλές κατηγορίες. Γνωρίζω τον άνθρωπο που τον διοργανώνει, είναι πολύ γνωστός. Έχει μία σχολή, από την οποία οι χορευτές λαμβάνουν τα πτυχία διδασκαλίας. Από αυτή τη σχολή τα πήρα και εγώ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιούταν διαδικτυακά λόγω Covid και κάθε χορευτής έπρεπε να στείλει ένα βίντεο 55 δευτερολέπτων. Είχα σκοπό να διαγωνιστώ στο Μοντέρνο. Όταν μας έστειλαν τις οδηγίες και τις μουσικές για τον διαγωνισμό, η μουσική για το Μοντέρνο δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Μόλις άκουσα τη μουσική για το Σύγχρονο, ξετρελάθηκα. Οπότε δήλωσα για Σύγχρονο και βγήκα 1η στο Σύγχρονο σε όλη την Ελλάδα! Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη!

Αγχώνεσαι όταν βρίσκεσαι στην σκηνή και χορεύεις μπροστά σε κοινό;

Αγχώνομαι πριν βγω στην σκηνή όχι για το αν θα είμαι ωραία. Εξάλλου συνήθως εμφανίζομαι φρικιό, έντονα βαμμένη ή χλωμή. Με ενδιαφέρει να μην χάσω την κίνηση και φανεί κάτι άσχημο. Με νοιάζει να μεταφέρω το συναίσθημα και είμαι πολύ σοβαρή όσο χορεύω.

Πέρα από τη διδασκαλία χορού, ασχολείσαι και με την χορογραφία;

Ναι, χορογραφώ. Οι χορογραφίες μου είναι βιωματικές. Εμπνέομαι από ένα δικό μου βίωμα, μία κατάσταση που έχω ζήσει. Άμα δεν συνδέσω την χορογραφία με κάτι δικό μου, δεν θα βγει τόσο έντονη. Σίγουρα, βέβαια, την δική μου ιστορία την έχουν βιώσει και άλλοι. Μέσα από τον χορό προσπαθώ να πω την ιστορία. Άμα εσύ, ο θεατής, καταλάβεις την ιστορία, βλέποντάς με να χορεύω, είναι για εμένα επιτυχία.

Μία χορογραφία πόσο διαρκεί συνήθως;

Συνήθως οι χορογραφίες του Triballet διαρκούν 3 λεπτά. Ωστόσο, έχω συμμετάσχει σε παράσταση, όπου χορεύαμε Σύγχρονο 12 λεπτά. Ήταν μία έκθεση κοσμημάτων, είχε ζωντανή μουσική με βιολί, βιολοντσέλο και οι χορευτές συνοδεύαμε τα όργανα. Το concept ήταν το σύμπαν, η γη και τα καλώδια. Εγώ διάλεξα να είμαι τα καλώδια, να κάνω τη σύνδεση.

Οι σχολές χορού πότε ανοίγουν για τη φετινή χρονιά 2021-2022;

14 Σεπτεμβρίου. Ελπίζω να μην τις κλείσουν λόγω πανδημίας.

Όσο καιρό ήταν κλειστές λόγω lockdown, πραγματοποιούσες μαθήματα διαδικτυακά;

Όχι. Πρώτον επειδή δούλευα όλη μέρα, δεύτερον επειδή δεν είμαι του διαδικτυακού.

Είναι δύσκολο να βιοποριστεί μία δασκάλα χορού;

Για να βιοποριστεί, πρέπει να εργάζεται όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ σε μία σχολή. Επίσης, δεν ασφαλίζουν όλες οι σχολές. Αυτή την περίοδο έχω την τύχη να με ασφαλίζουν οι 2 από 3 σχολές στις οποίες δουλεύω. Πριν τον Covid, δίδασκα Μοντέρνο σε ένα σχολείο, όπου δεν μου κολλούσαν ένσημα. Θα ήθελα η διδασκαλία χορού να είναι η πρώτη και η μόνη μου δουλειά, αλλά δεν μπορώ να βιοποριστώ μόνο από αυτήν. Πάντα διδάσκω χορό και παράλληλα κάνω και μία άλλη δουλειά. Τώρα εργάζομαι στην εστίαση, όπου έχω όσα δικαιούμαι, ασφάλεια και ένσημα. Ακόμα και όταν δούλευα στην Ναυτιλιακή, δίδασκα παράλληλα χορό.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Θα ήθελα πολύ να ιδρύσω μία σχολή χορού εκτός Αθηνών, αφού εδώ υπάρχουν πολλές σχολές, πολλές επιλογές. Αντιθέτως, σε ένα νησί δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά. Γενικά πάντα έλεγα ότι θα φύγω από την Αθήνα, παρόλο που μεγάλωσα στον Κορυδαλλό και τώρα μένω Πειραιά. Θα ήθελα να αφήσω όλα αυτά που έχω στην Αθήνα και να μετακομίσω, για παράδειγμα, στα Χανιά ή τη Σαντορίνη και να ανοίξω μία σχόλη χορού εκεί. Τα Χανιά είναι μαγικά. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να κερδίσω τους κάτοικους, επειδή θα τους έδινα κάτι πολύ χαρούμενο. Το να ιδρύσω μία σχολή χορού είναι το δεύτερο όνειρό μου. Το πρώτο είναι να ταξιδέψω στον κόσμο. Να κάνω σεμινάρια χορού, να διδάξω ή απλά να χορέψω στο εξωτερικό. Ας μένω έστω λίγες ώρες σε κάθε χώρα, να χορεύω και να φεύγω. Θέλω να με δουν να χορεύω Triballet, ώστε να μάθουν τι είναι αυτό το είδος. Έκανα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κυρίως για να μπορώ να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας. Ο πρώτος προορισμός είναι η Κωνσταντινούπολη, μιας που κατάγομαι από εκεί. Οι παππούδες μου ζούσαν σε αυτή την πόλη. Αν ποτέ πραγματοποιηθεί εκεί φεστιβάλ, θα πάω και θα χορέψω παραδοσιακό ελληνικό κομμάτι. Θέλω πάρα πολύ!

Έχεις χορέψει ποτέ σε κάποια άλλη χώρα;

Έχω καταφέρει να πάω μόνο στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2019, σε έναν διαγωνισμό όπου χόρεψα ηλεκτρονική μουσική. Το Νοέμβριο του 2020 ήταν να πάω και σε έναν στην Γαλλία, αλλά πραγματοποιήθηκε online λόγω Covid. Οπότε έστειλα βίντεο, όπου χόρευα Tribal με ένα ελληνικό κομμάτι από τις «Άγριες Μέλισσες». Μάλιστα, επειδή έχω φίλο στο Facebook τον Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο, αυτόν που έχει γράψει το εν λόγω τραγούδι, του ζήτησα τα πνευματικά δικαιώματα. Όντως ρώτησε την Panik και πήρα άδεια από την δισκογραφική εταιρεία για να ακουστεί το τραγούδι στην Γαλλία. Δεν πήρα κάποια θέση, αλλά ήμουν η μόνη ελληνική συμμετοχή. Επίσης, συμμετείχα σε διαγωνισμό στην Ρωσία με metal τραγούδι, όπου πάλι έστειλα βίντεο, επειδή έγινε online εξαιτίας της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα χορέψω και σε άλλες χώρες.

Για εσένα, τι σημαίνει ο χορός; Τι σου έχει μάθει; Πού σε έχει βοηθήσει;

Με έχει μάθει να είμαι άνθρωπος, να μπαίνω στην θέση του άλλου και να τον σέβομαι. Να είμαι ευγενική, να πειθαρχώ τον εαυτό μου, να διαχειρίζομαι τα προβλήματά μου. Με έχει κάνει πιο δυνατή.

Όταν ο χορευτής χορεύει, πρέπει να ξεχάσει όλα τα προβλήματά του, να συγκεντρωθεί, ώστε να μπορέσει να βγάλει κάτι θετικό στον θεατή ή να τον διδάξει κάτι μέσα από τον χορό. Επίσης, άμα δεν συγκεντρωθεί, δεν αποκλείεται να σπάσει τα πόδια του. Ακόμη, δεν μπορεί να επιβαρύνει τους άλλους με τα προβλήματά του, δεν τους αφορούν. Έτσι είμαι και στο καφέ που δουλεύω. Οτιδήποτε και να με βασανίζει, θα έρθω με το χαμόγελο, γιατί τον πελάτη δεν τον αφορά τι με απασχολεί. Ο χορός με βοήθησε πολύ σε αυτό. Ακόμη, με γεμίζει χαρά, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες. Πριν ξεκινήσει το μάθημα, μπορεί να έχω 1002 πράγματα στο μυαλό μου. Μόλις τελειώσει και βγω από την αίθουσα, είμαι άλλος άνθρωπος. Ο χορός με έχει κάνει να είμαι πιο εντάξει με τον εαυτό μου. Για εμένα, το νόημα της ζωής είναι να κοιμάσαι ήσυχος, να μην έχεις ενοχές.

Ίσως να είναι και λίγο κακό αυτό, αλλά δεν σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή ίσως και να μην μπορώ να χορεύω τόσο πολύ, γιατί τώρα έχω πολλή ενέργεια. Ωστόσο, δεν αισθάνομαι 40 ετών, δεν νιώθω ότι με βαραίνουν τα χρόνια.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Νάντια Δημητριάδη για την όμορφη συζήτηση! Σου εύχομαι να χορέψεις σε αρκετές χώρες του πλανήτη, γιατί πραγματικά αξίζει να διαδοθεί το Triballet! Χάρη στην  αστείρευτη ενέργειά σου και τη διάθεσή σου για ζωή, πιστεύω ότι θα καταφέρεις να γίνεις και ιδιοκτήτρια σχολής χορού στον τόπο που επιθυμείς! 

Βίντεο: https://youtu.be/Pb8FQ7OH_K8

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κινητό Τηλέφωνο: 6946305097

Email: nadiadimitriadi@gmail.com

Facebook: Nadia Mol, https://www.facebook.com/nadia.mol.3

Instagram: nadia_mollak, https://www.instagram.com/nadia_mollak/?hl=el